Patilican Kofte merupakan salah satu makanan Turki. Ia adalah merupakan terung dibalut dengan bebola daging. Di sini Azie ingin sama2 berkongsi resepi masakan tersebut bersama2 rakan2 blog..... Bagi sesiapa berminat bolehlah mencuba.......
Bahan2 yang digunakan :-
*1/2 kilo daging hancur
*sebiji telur
*2 ulas bawang putih
*1 sudu teh jintan manis
*1 sudu teh serbuk kunyit
*3 sudu bawang besar yang di blend
*1 sudu besar cili blend
*1/2 sudu teh lada hitam
*garam secukup rasa
*2 sudu besar serbuk roti
4 biji terung ( dihiris nipis2 memanjang)
Cara2 membuat
Bahan2 yang di gunakan |
Semua bahan2 yang bertanda * di gaul sebati |
Terung dibasuh dan di lap kering sebelum dihiris nipis2 |
Terung yang di hiris nipis di goreng |
Kofte (bebola daging)yang siap di bentuk dan untuk di goreng |
terung yang siap digoreng |
Kofte @bebola daging yang digoreng sehingga masak |
Bahan2 tambahan yang digunakan :- Bawang besar,cili benggala dan tomato |
Cara2 membalut Kofte@bebola daging |
Siap ,cuma menunggu untuk sos |
Membuat sos Cili dikisar,sos tomato ,garam,gula secukup rasa.Masak sehingga mengelegak. |
Sos di siram di atas kofte tadi,kemudian dibakar dalam oven selam 15-20minit (suhu 180c) |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan