Selasa, 17 Disember 2013

Daging Masak Kicap ( Resepi ibu Mertuaku)

Setiap keluarga mesti ada satu masakan istimewakan. Arwah ibu mertuaku suka masak daging masak kicap nie untuk anak lelakinya iaitu suami Azie. Setiap kali kami balik mesti masakan nie menjadi satu masakan wajib baginya...dan ia jugak masakan terakhir buat anak lelakinya sebelum ia kembali ke rahmatullah 3 bulan yang lalu. Masih terasa lagi kenikmatan masakan air tangan ibu. Betul kata pepatah hargai ibu/mak selagi mereka masih ada...Al fatihah Buat arwah...semoga beliau ditempatkan digolongan orang2 yang beriman..ammeen..

Hari nie tetiba terasa nak makan daging masak kicap versi ibu mertuaku. So maka jadilah menu untuk tengahari ini sementara tunggu cik hubby balik dari Istanbul... Nie Azie nak berkongsi resepi ngan member2....

Daging masak kicap .
(ini masih di atas dapur lagi ye..sebenarnya warna dia hitam sikit
tapi entah kenapa gambar nie jadi warna merah )

Resepi Daging Masak Kicap

300gm daging ( dihiris nipis & direbus sehingga kering air )
*25 biji cili kering ( boleh ditambah @ dikurangkan mengikut kesukaan)
*1 inci halia
*sebiji bawang besar ( Azie guna bawang besar sebab bawang kecil takde kat sini)
*4 ulas bawang putih
*1/2 sudu teh jintan manis
*1/2 sudu teh jintan putih
Bahan2 yang bertanda * nie semua diblend ye

Bahan2 untuk menumis
Kayu manis,
2 kuntum bunga lawang,
7 biji bunga cengkih
 1 sudu kecil lada hitam

Cara2
Panaskan minyak, tumiskan bahan2 menumis tersebut sehingga nak bau.
Masukkan bahan2 yang telah diblend dan masak atas api yang perlahan sehingga naik minyak.
Masukkan daging yang telah direbus bersama air rebusan ( sekiranya ada air rebusan yang sedikit tu)
Biar sebentar kemudian masukkan kicap manis & kicap masin, garam sehingga secukup rasa yang dikehendaki.
Tunggu daging tersebut masak bersama cili sebentar & kemudian dah ready untuk dimakan bersama nasi panas.
Daging nie rasanya akan lebih sedap sekiranya makan keesokkan hari ,kata cik hubby Azie sebab daging tu dah sebati ngan perencah2nya...

*Sekiranya Azie travel & memerlukan lauk dalam perjalanan tersebut, nie le salah satu lauk kegemaran yang dibawa sebab kalau kena gaya masaknya boleh tahan sampai 3 hari.

3 ulasan:

  1. Masakkan kegemaran saya ni. Kalau pedas lagi sedap.. Terima kasih sebab berkongsi resepi. :)

    BalasPadam
  2. assalammualaikum....ermmmm menyelerakan...mohon share ye resepi ni...masak utk en.suami ....

    BalasPadam