Sabtu, 23 Jun 2012

Apam Balik




Bila duduk jauh dari Malaysia terasa nak makan macam2 makanan Malaysia,tapi yang Azie terasa sangat summer tahun nie terasa nak makan kuih manis2 je....Lama gak dok memerhati resepi apam balik nie, cam2  ada,....ada yang guna yis, soda ....banyak pilihan le mana nak cuba....At last Azie terasa nak mencuba resepi nie....alhamdulillah first time buat terus menjadi....


Apam Balik...


RESEPI APAM BALIK
Bahan-bahan:

2 cawan tepung naik sendiri } diayak
1/4 cawan gula
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1 1/2 - 2 cawan susu segar (kalau nak guna air biasa pun boleh)-letak 1 1/2 cwn susu
Sedikit garam.
Inti:
1 cawan kacang tanah yg telah digoreng tanpa minyak } dimesin - untuk ditabur
1 tin jagung krim - untuk ditabur
1 cawan gula - untuk ditabur
Sedikit mentega


Cara penyediaan:

1. Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda bikarbonat, baking powder,susu segar,sedikit garam dan pewarna kuning. Pukul lagi hingga sebati - guna blender
2. Masukkan tepung dan kacau supaya ianya tidak bergentel.- keluarkan dari blender, tuang dlm mangkuk, perap, whisk kejap dg tangan sebelum dimasak
3. Panaskan pan 'non stik' tanpa menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan. Tutup pan sebentar.
4. Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi dan secubit mentega.Bila masak bolehlah diangkat dan dilipat dua.Sapukan sedikit mentega di bahagian kulit luar.
** Untuk mendapatkan apam balik yg cantik,perapkan bancuhan tepung tadi selama 2-3 jam dan barulah dimasak.

nota :-
kuali non stick tak payah sapu minyak.kalau nak sapu hanya sapu sikit dg tisu.dan masak dgn api yang perlahan

1 ulasan:

  1. soda bikarbonat dalam bahasa arab apa??kalau takdak soda bikarbonat ble tak??

    BalasPadam