Bila merantau macam2 terasa nak makan makanan Malaysia, salah satunya tauhu...bila goreng makan panas2 pun sedap, nak buat tauhu sumbat le, sambal le & macam2 lagi. Di Turki ni tauhu takde dijual di kedai2 so kalau nak kitaorang kena order dari orang Indonesia. Besar gambar yang Azie tunjukkan tu harga lebih kurang rm50 kat msia.Nak tak nak terpaksa beli jugak bila nak makan.
Masa Majlis Morning Coffee rumah Azie bulan mac 2013 Azie telah menjemput Ibu Bintari dari Indonesia untuk mengajar kami cara2 membuat tauhu. jadi di sini Azie mengambil kesempatan nak berkongsi ngan member2 blog Azie, mana le tahu ada jugak yang macam Azie merantau dan benda nie susah nak dapatkan....
Tauhu yang di hasilkan. |
Bahan-bahan :-
1/2 kilo kacang soya
air lemon (dalam Botol)
Cara2:-
Kacang soya di rendam semalaman ( 6-8 jam) - tak perlu buang kulit.
Cuci dan toskan.
Blend kacang soya tersebut dengan air ( sukatan untuk blend soya 1 cawan soya + 3 1/2 cawan air)
Tapis dengan kain maslin. Kemudian perah sehingga kering kacang soya yang di blend tadi,
Rebus air soya sehingga naik wap @ mengelegak & kacau sekali sekala.
Setelah air soya tadi naik wap, tutup api dan sejukkan selama 30 minit.
Masukkan 1/2 cawan air lemon (125ml) ke dalam air soya tadi dan kacau.
(* Air tadi akan menjadi ketul2 @ gumpal)
Tapis dengan kain maslin sambil diletakkan dalam bekas penapis ( bertujuan untuk mengeluarkan air)
Taburkan sedikit garam untuk mendapat rasa (* ikut cita rasa)- 2 sudu kecil & kacau.
Toskan selama 2 jam. siap dan boleh di makan.
Kain maslin yang digunakan |
Jus lemon yang digunakan |
Air soya yang disejukkan selama 30 min |
begini le keadaan air soya yang telah diletakkan lemon. |
Bekas yang digunakan untuk menapis air soya tadi & mendapatkan bentuk tauhu |
Menapis air soya tadi. |
kalau air limau boleh tak
BalasPadamLimau nipis pun boleh
Padam